Artikelen

Complimentencultuur in de praktijk

Complimenten krijgen geeft energie.

Helaas gaan we daar vrij zuinig mee om. Zowel in de dagstart als in individuele gesprekken is het belangrijk om positief en complimenteus te blijven. Dat betekent niet dat alles goed is. Je houding moet vriendelijk, maar vastberaden zijn.

Bij het geven van complimenten is het met name belangrijk om aandacht te schenken aan wat men doet en in mindere mate aan hoe men is. Uit onderzoek blijkt dat complimenten die over gedrag gaan veel effectiever zijn.

De verhouding tussen complimenten en kritiek zou 4 op 1 moeten zijn. Het is voor de meeste tandartspraktijken nog een hele uitdaging om dit te realiseren. Gelukkig is het geven van complimenten wel aanstekelijk. Indien de praktijk ervoor openstaat, kun je ook actief met elkaar aan de complimentencultuur werken door dit in een werkvorm te gieten tijdens een overleg of een teamdag. Voorbeelden hiervan vind je in ons boek ‘Communicatie in de tandartspraktijk‘.

Uit onderzoek van Dentiva, onder meer dan 140 praktijken, blijkt dat complimenten geven iedere keer het zwaktst scorende onderdeel is.
Tip! Stel jezelf als doel om in ieder geval één compliment per dag te geven over iemands gedrag.

Ook het accepteren van een compliment is vaak een punt van aandacht. Veel mensen hebben de neiging om een compliment te ontkrachten door bijvoorbeeld als volgt te reageren: “Ach ik doe gewoon mijn werk.” Met dergelijke reacties leer je de ander af om nog complimenten te geven. Beter is het om de persoon voor het compliment te bedanken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *